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QUESTION ANSWER 

1 Must elections be held in May 2025? Yes. Article V: Parish Chapter, Section 4, Paragraph 1 states this in the Bylaws. 

2 Can someone still run for the Board if they 
have not attended the required number of 
meetings or any meetings at all?  

If the required number of meetings has not been met but the person has participated in 
activities related to philanthropy and outreach, they can still be eligible to run for the Board. 
Seek guidance from your Metropolis President if necessary. 

3 Can Boards of small chapters that have 
difficulty recruiting new members be allowed 
to serve a third term on a case-by-case basis? 

If a chapter has the required number of members to serve on the Board, it should discuss the 
possibility of “switching” roles. For example, the Vice President could become the President, 
the Assistant Treasurer could become the Treasurer, etc. 

4 Will waivers be allowed for President and 
Treasurer positions? 

Waivers for officer positions will only be granted in extreme circumstances and for legitimate 
reasons. Requests for waivers must be submitted in writing to the Metropolis President for 
review and consideration. The Metropolis President will then forward these requests along 
with her comments and recommendations to the National Office at 
elections@philoptochos.org. After this, all waivers will be sent to the National President. The 
National President will provide a written response to these requests, and her decision will be 
final. As stated in the Bylaws in Article IV: Metropolis Philoptochos Board of Directors, 
Section 2, Paragraph 5(c), or Article V: Parish Chapter, Section 5, Paragraph 4(c), “no more 
than one waiver shall be granted where an elected officer seeks to serve a consecutive term in 
excess of the limitations.”  

5 Can elections be delayed? No, “the chapter board shall be elected at a general meeting, held for this purpose, in the 
month of May, in the year prior to the National Philoptochos Biennial Convention,” as stated 
in the Bylaws in Article V: Parish Chapter, Section 4, Paragraph 1. There will be no 
exceptions to this requirement. 

6 How will very small chapters with 5-7 
members fill a board? 

Very small chapters could allow officers, except the President and Treasurer, to hold more 
than one position on the board.  

7 Some chapters where the board is serving a 
second term do not have elections planned to 
be held. Is that allowed? 

No, this cannot be allowed under any circumstances. Article V: Parish Chapter, Section 4, 
Paragraph 1 states, “the chapter board shall be elected at a general meeting, held for this 
purpose, in the month of May, in the year prior to the national Philoptochos Biennial 
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Convention.” There will be no exceptions to this requirement. 

8 Does the Metropolis President approve 
waivers before they are forwarded to the 
National President for approval? 

Yes. Waivers will be allowed for officer positions only in extreme circumstances and for a 
legitimate reason. The waivers must be submitted in writing to the Metropolis President for 
her review and consideration. The Metropolis President will forward them with her comments 
and recommendations to the National Office at elections@philoptochos.org. All waivers will 
then be forwarded to the National President. The National President shall provide a written 
response to such requests. As stated in the Bylaws in Article IV: Metropolis Philoptochos 
Board of Directors, Section 2, Paragraph 5(c), or Article V: Parish Chapter, Section 5, 
Paragraph 4(c), “no more than one waiver shall be granted where an elected officer seeks to 
serve a consecutive term in excess of the limitations.” 

9 Can the Election Chairperson run for the 
Chapter Board? 

No, as stated in the Bylaws Article V: Parish Chapter, Section 4, Paragraph 2(c), “an Election 
Committee, consisting of a Chairman and two Tellers, none of whom may be prospective 
nominees for election, shall be appointed by the President prior to the election meeting. 

10 Is the Advisor to the Chapter Board a voting 
position? 

Yes, the position is listed as an officer in the Bylaws in Article V: Parish Chapter, Section 5, 
Paragraph 5(h), “the Advisor to the Chapter Board, who shall be the immediate past 
president, shall advise the President, Officers, and members of the Chapter. 

11 Can you run for your Chapter Board and 
Parish Council Board? 

Although there is no formal stipulation in the bylaws that precludes simultaneous Executive 
Board positions on the Philoptochos Board and Parish Council, it is not encouraged as it is a 
conflict of interest.  

12 Where can one find election documents? All election-related documents can be found on the National Philoptochos website: 
https://www.philoptochos.org/chapter-elections/  

13 How will our chapters be aware of answers to 
frequently asked election-related questions? 

Answers to frequently asked questions related to elections will be: 

1. Sent to all National Board Members. 
2. Sent to all Metropolis Presidents requesting they distribute them to all Chapter 

Presidents and their Boards. 

Posted on the National Philoptochos website: https://www.philoptochos.org/chapter-elections/ 
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